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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Suínos e Aves. |
Data corrente: |
20/08/2018 |
Data da última atualização: |
20/08/2018 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
OLIVEIRA, S. E. O.; DALLA COSTA, F. A.; GIBSON, T. J.; DALLA COSTA, O. A.; COLDEBELLA, A.; GREGORY, N. G. |
Afiliação: |
STEFFAN EDWARD OCTÁVIO OLIVEIRA, UNESP/Jaboticabal; FILIPE ANTONIO DALLA COSTA, UNESP/Jaboticabal; TROY JOHN GIBSON, University of London; OSMAR ANTONIO DALLA COSTA, CNPSA; ARLEI COLDEBELLA, CNPSA; NEVILLE GEORGE GREGORY, University of London. |
Título: |
Evaluation of brain damage resulting from penetrating and non-penetrating stunning in Nelore Cattle using pneumatically powered captive bolt guns. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
Meat Science, v. 145, p. 347-351, 2018. |
DOI: |
10.1016/j.meatsci.2018.07.016. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Abstract: Brain damage resulting from penetrating and non?penetrating stunning of Nelore cattle using pneumatically powered captive bolt guns was evaluated. Heads were shot using penetrating captive bolt gun with 160 psi (P1; n = 10), 175 psi (P2; n = 10), 190 psi (P3; n = 12), and non-penetrating operating with 220 psi (NP; n = 10). Skin and bone thickness, bolt penetration angle, bolt penetration depth, haemorrhage over the cerebral hemispheres and laceration were assessed. Only P1 had shots that failed to perforate the skull (n = 2; 20%). Bolt penetration depth and haemorrhage over the right cerebral hemisphere was significantly (P ≤ 0.05) greater for P3. Subarachnoid haemorrhage over the frontal, parietal and occipital lobes was higher for NP. Lacerations were observed only for penetrating gun in the cortical region of frontal and parietal lobes. Subarachnoid haemorrhage surrounding the brainstem and laceration in the midbrain and pons was only found for P3. Thus, penetrating captive bolt gun operating with 190 psi is more effective to achieve unconsciousness. |
Palavras-Chave: |
Pistola de abate. |
Thesagro: |
Abate; Gado Nelore. |
Thesaurus Nal: |
Beef cattle; Brain stem; Hemorrhage; Slaughter; Stunning methods. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Suínos e Aves (CNPSA) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
25/06/2019 |
Data da última atualização: |
21/10/2019 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
VIDAL, O. L.; TSUKUI, A.; VELLOSO, R.; FREITAS, S. P.; CARVALHO, C. W. P. de; ROCHA-LEÃO, M. H. M.; REZENDE, C. M. de; FERREIRA, M. S. L. |
Afiliação: |
Oscar Lombo Vidal, UFRJ e UNIRIO; Ana Tsukui, UFRJ; Rodrigo Velloso, UFRJ; Suely Pereira Freitas, UFRJ; CARLOS WANDERLEI PILER DE CARVALHO, CTAA; Maria Helena Miguez Rocha-Leão, UFRJ; Claudia Moraes de Rezende, UFRJ; Mariana Simões Larraz Ferreira, UNIRIO. |
Título: |
Bioactive CMC-Based films enriched with green coffee oil and itsresidues. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
In: SIMPÓSIO DE ALIMENTOS E NUTRIÇÃO, 4., 2019, Rio de Janeiro. Sustentabilidade e inovação na ciência dos alimentos: impactos na bioeconomia: caderno de resumos. Rio de Janeiro: UNIRIO, 2019. p. 12. |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
SIAN. 17 e 18 de junho de 2019. Oral. R002. |
Palavras-Chave: |
Green coffee oil. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/198823/1/SIAN-2019-R002.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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